Close
[image imageurl="http://www.mediafris.nl/wp-content/themes/mustang/css/images-light/logo_footer.png"]
  • Alle content © 2005 - 2011

Nederlands Symfonieorkest

De geschiedenis van het Nederlands Symfonieorkest begint in de jaren dertig van de 20e eeuw met het ontstaan van het Twents Kamerorkest onder leiding van Klaas de Rook. In 1947 werd dit orkest grotendeels geprofessionaliseerd tot het Twents Philharmonisch Orkest in het kader van het spreidingsbeleid van de kunsten. Pas in 1954 werd het een volledig professioneel orkest en kreeg het de naam Overijssels Philharmonisch Orkest (de amateurs uit het Overijssels Philharmonisch Orkest organiseerden zich in 1954 in het Twents Clavecimbel Ensemble dat nu Twents Kamerorkest heet).

In 1983 werd het Overijssels Philharmonisch Orkest in het kader van een bezuinigingsoperatie gedwongen te fuseren met Opera Forum. De beide orkesten werden samengevoegd, gereorganiseerd en omgedoopt tot Forum Filharmonisch dat in twee flexibele formaties opereerde: één symfonisch en de andere voor de opera. Enkele malen per jaar werden beide formaties samengevoegd om dan grote symfonische producties te doen. In 1994 werd Opera Forum Filharmonisch opgeheven, het orkest werd belangrijk gereduceerd (40 musici verdwenen) en ging zelfstandig door als Orkest van het Oosten. Opera Forum werd na deze reorganisatie en afslanking opgevolgd in de vorm van de Nationale Reisopera maar echter zonder orkest. Voor twee producties per jaar kreeg het Nederlands Symfonieorkest de verplichting de Nationale Reisopera te begeleiden, voor de overige producties moesten andere orkesten worden aangetrokken.

Op 19 oktober 2011 is de Nederlandse naam van het Orkest van het Oosten gelijk getrokken met het Engelse “The Netherlands Symphony Orchestra” en verworden tot “Nederlands Symfonieorkest”. De Engelse naam is vereenvoudigd tot “Netherlands Symphony Orchestra”.