Close
[image imageurl="http://www.mediafris.nl/wp-content/themes/mustang/css/images-light/logo_footer.png"]
  • Alle content © 2005 - 2011

Heart 'n Soul 2014: De openingsdag


Klik hier voor de 100sec website.

Inmiddels al weer zo’n drie jaar geleden kwamen drie Enschedeërs met elkaar in gesprek over hun gezamenlijke wens om een betekenisvol muziekfestival in onze stad op te zetten.

Al snel kwamen de historische banden tussen Memphis en Enschede ter sprake. Jammer dat daar zo weinig meer mee gedaan wordt, bedachten Willy Berends, Rinze van der Wal en Marcel Wendrich. Per slot van rekening behoort Memphis tot een van de muzikale hoofdsteden van de wereld. Uit die stad en dat zuidelijk deel van de States komen van oudsher en tot op de dag van vandaag de meest prachtige artiesten met geweldige muziek. Door de banden tussen de muzieksteden Memphis en Enschede weer zichtbaar te maken, hopen de initiatiefnemers een festival te creëren dat vele mensen in “heart and soul” raakt. Het programma wordt in belangrijke mate samengesteld door Atak, in samenwerking met ArtEZ, Kaliber Kunstenschool, muziekclubs in Enschede, de VHSE en Enschede Promotie. Vanuit dit brede stedelijk draagvlak moet Memphis Heart ’n Soul zich in de komende jaren steeds verder ontwikkelen tot het muziekfestival waar je perse bij wilt zijn.

De Enschede-Memphis Connection
Memphis, Tennessee is de muzikale hoofdstad van de USA, van de wereld. Het was ook het hart van de katoenindustrie. Die katoen werd decennialang verscheept naar Enschede, de textielstad van Europa. Daardoor ontstonden sterke banden tussen Memphis en Enschede. Die werden kort na afloop van de Tweede Wereldoorlog bevestigd en verstevigd. De stad Enschede lag in puin door de bombardementen. Burgers uit Memphis zamelden spontaan geld en goederen in om Enschede er weer bovenop te helpen. In een onlangs ontdekt boekje uit 1959 met de titel ‘The Story of Enschede’ geschreven door William R. Hernstein is deze missie beschreven. In het boekje staat een opsomming van alle goederen die gestuurd waren naar de ‘arme’ bevolking van Enschede.

In Enschede werd een hotel vernoemd naar haar partnerstad Memphis en de burgemeester van Enschede ondernam een reis per boot naar Memphis. In 1946 stuurden maar liefst drieduizend kinderen uit Tennessee een doosje gevuld met allerlei cadeautjes zoals een puzzel en tekenspulletjes naar leeftijdgenootjes in Enschede.

Met het verdwijnen van de textielindustrie verwaterden later de contacten. Maar: zowel Memphis als Enschede werken hard aan een nieuwe toekomst. Beide steden vinden zichzelf opnieuw uit. Wat hen bindt is de muziek, is de passie, is waar het in het leven om gaat: hart en ziel. Heart & Soul. Daarom: Memphis Heart ’n Soul.